OUDERSCHAPSBEMIDDELING
Wanneer ouders bij scheiding een regeling over de kinderen treffen, is de hoofdbezorgdheid meestal ervoor te zorgen dat alles praktisch goed geregeld is: een duidelijke verblijfsregeling, goede afspraken over wie wat betaalt, …
De emotionele impact van die afspraken wordt pas enige tijd na scheiding helemaal duidelijk. Het verdriet dat ouders voelen om hun kind niet meer iedere dag bij je te hebben, de angst die de kop opsteekt dat de nieuwe partner van hun ex hen zal vervangen, de frustratie dat ‘aan de andere kant’ andere opvoedingsregels gehanteerd worden,… . Het zijn allemaal factoren waarvan de impact op voorhand niet te voorspellen valt.
Al die emoties kunnen er mee toe leiden dat de communicatie tussen de ouders gaandeweg verwaterd of verslechterd. Ouderschapsbemiddeling kan dan een uitkomst bieden door samen met de ouders, én de kinderen, te gaan kijken wat wel werkt en wat niet.
Ouders vinden het vaak zeer moeilijk om ‘los te laten’ en te aanvaarden dat ze weinig of geen invloed kunnen uitoefenen in het nieuwe gezin van de andere ouder.
Bemiddeling kan dan helpen om ouders in dat proces van aanvaarding te ondersteunen door samen in gesprek te gaan.
OUDERSCHAPSPLAN OPSTELLEN
Wanneer ouders uit elkaar gaan er zijn kinderen dan kunnen ze ervoor kiezen om een ouderschapsplan te laten opstellen. Hierin staan regelingen over gezag, verblijf en kosten. Er kunnen ook afspraken in vermeld worden rond opvoeding. Bij een echtscheiding is zo’n ouderschapsplan verplicht. Door tijdens het proces van scheiding een ouderschapsplan op te stellen, denken ouders al vroeg na over uw taak in de periode na de scheiding. Als er duidelijke afspraken over de kinderen zijn, dan kan men veel ruzie voorkomen.
Het belangrijkste is dat ouders zich samen verantwoordelijk voelen voor de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. Voor en na de Scheiding. Carina en Wim staan klaar om hierin te ondersteunen.